Kårkaféerna - Opiskelijaravintoloita Turussa, mutta myös paljon muuta

Tämä on Katja - hän on työskennellyt keittiömestarina Kårkafé Aurumissa marraskuun alusta lähtien. Haastattelimme Katjaa Kårkaféerna ravintoloiden toiminnasta ja millaista on työskennellä Kårkaféernalla. 

Katjan työtehtäviin kuuluu muun muassa huolehtiminen, että kaikki toimii keittiössä ja auttaminen tarvittaessa, tietty osallistuminen ruoanlaittoon, mutta myös toimitusten vastaanottaminen tai osallistuminen tiskaamiseen tarvittaessa. Yhdessä tiimin kanssa hän myös kehittää Kårkafé Aurumin valikoimaa, kuten Bistron ruokalistaa, Aurum bowlin sisältöä, sekä lounasta että pitopalvelua. Hänen suosikkitehtävänsä on ruoanlaitto, tarkemmin sanottuna vihannesten leikkaaminen. 

“Työskentely Kårkafé Aurumissa on erittäin monipuolista, ja työkaverit ovat loistavia. Työajat ovat vaihtelevia, mistä pidän, ja vaikka useimmat työkaverit ovat ruotsinkielisiä ja minä olen suomenkielinen, minut on otettu erittäin hyvin vastaan, ja tulen tosi hyvin toimeen kaikkien kollegoiden kanssa. Minulla on ollut hyvä fiilis täällä ensimmäisestä päivästä lähtien - töihin on aina kiva tulla.”

Ympäristöystävällisyys, kestävyys ja hävikin vähentäminen on erittäin tärkeää meille Kårkaféernalla. Laskemme ja seuraamme tarkasti, kuinka paljon ruokaa menee päivässä, ja tilaamme raaka-aineet sen mukaisesti. Jos ruokaa jää yli, sitä pyritään hyödyntämään jollain tavalla - tänään tehtiin esimerkiksi paistettua paprikariisiä eilisestä ylijääneestä riisistä. Kårkafé Aurumissa käytämme uudelleenkäytettäviä mikrokuituliinoja, vettä ja pesuainetta pintojen puhdistukseen sen sijaan, että käyttäisimme suuria määriä paperiliinoja. Kårkaféerna ravintoloissa take-away astiat ja kahvikupit maksavat, kannustamme kaikkia ottamaan omat astiat mukaan roskien vähentämiseksi. 

“Kårkafé Aurum ei ole mikään tyypillinen opiskelijaravintola, jos tänne tullessaan ei tietäisi olevansa yliopiston tiloissa, ei luultavasti huomaisi, että Kårkafé Aurum on opiskelijaravintola. Kårkafé Aurumista saa esimerkiksi erikoiskahvia, on bistro, jossa on á la carte meny, lounaslinjastot ovat erittäin hienoja ja ruoka näyttää ja maistuu hyvälle.”

Kårkaféerna ravintoloissa erityisruokavaliot otetaan tosi hyvin huomioon Katjan mielestä. Sosiaalisessa mediassa, ravintoloiden näytöillä ja nettisivuilla näkyvissä ruokalistoissa on aina selkeästi merkitty, mitkä ruoka-annokset sisältävät mitäkin. Kårkafé Aurumissa on myös erillinen vegetaarinen lounaslinjasto, josta löytyy vegetaarisia ja vegaanisia vaihtoehtoja. Aurum bowl buffetissa voi myös itse rakentaa juuri sellaisen salaattibowlin joka sopii omaan ruokavalioon. 

“Lempiruokani Kårkaféerna ravintoloissa on ainakin tähän asti kun kokkimme teki kastikkeen sianlihasta. Kaikki työkaverit tietävät että olen vähän nirso, joten kun kehun jotain ruokaa, niin tietää, että kyseessä on oikeasti erittäin hyvää ruokaa. Kokkimme on niin taitava ja luova.”

Kårkaféerna tekevät muutakin kun opiskelijalounasta, meillä on esimerkiksi pitopalvelu - Kårkaféerna Catering, joka tarjoaa ruokaa ja tiloja erilaisiin tapahtumiin, niin suuriin kuin pieniinkin. Katja on ollut mukana jo useissa tehtävissä ja pitää sitä erittäin hauskana, hän toivoo useita tapahtumia ja tilaisuuksia tulevaisuudessa.