Auta meitä vähentämään ruokahävikkiä!

Suomessa ruokahävikkiä syntyy yhteensä noin 360 miljoonaa kiloa vuodessa. Ravintola-alalla syötäväksi tarkoitetusta ruoasta noin viidesosa päätyy biojätteeseen, ja ravintoloiden osuus ruokahävikistä on noin 17 %. Hävikki syntyy esimerkiksi ruokaa valmistettaessa, tarjoilun aikana ja lautaselle jätätetystä ruoasta, jos kaikkea ei jaksa syödä. Kestävä kehitys on lähellä sydäntämme, ja haluamme että vastuullisten valintojen tekeminen olisi helppoa kaikille. Ruokahävikin vähentäminen on meille erittäin tärkeää, ja teemme sen eteen paljon töitä. Pyrimme myös jatkuvasti löytämään uusia tapoja hävikin vähentämiseen.  

Yhdessä teidän kanssanne haluamme vähentää ravintoloissamme syntyvää ruokahävikkiä yhden YK:n 17 kestävän kehityksen tavoitteen mukaisesti, puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.

Mitä voimme tehdä?

Seuraamme aktiivisesti ravintoloissamme syntyvän ruokahävikin määrää, ruokailijamääriä ja raaka-aineiden käyttöä. Pyrimme käyttämään raaka-aineita mahdollisimman tehokkaasti sekä valmistamaan ruokaa vain sen verran kuin tarvitsee. Tämä voi joissain tapauksissa tarkoittaa, että listalla oleva ruoka voi loppua kesken, mutta tilalle pyritään aina valmistamaan laadukasta ruokaa.

Muistathan noudattaa lautasmallia ja ottaa vain sen verran, mitä jaksat syödä, sekä lajitella ohjeiden mukaan. Kaikilla teoilla on merkitystä ja yhdessä voimme vähentää ruokahävikkiä!

Auta meitä saamaan luku nollaan ottamalla ruokaa vain sen verran kun jaksat.

Haluamme olla mahdollisimman vihreä ravintolatoimija ja pyrimme jatkuvasti muuttumaan ja kehittyä kestävämmäksi, samalla kun voimme tarjota energia- ja ravinnerikasta ruokaa edulliseen hintaan. Käytämme mahdollisuuksien mukaan kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaa. Kertakäyttöiset astiamme ovat kierrätettäviä, ja lajittelemme aina roskat huolellisesti. Jää mielellään meille juomaan kahvia posliinikupista, sen sijaan että otat kahvisi mukaan take-away mukissa.

Kårkaféerna-ravintola ovat Åbo Akademin ylioppilaskunnan ja alumnien omistamia. Tämä antaa meille mahdollisuuden olla ajan hermoilla jatkuvasti, ja toivommekin, että vieraamme ovat meihin yhteydessä esimerkiksi toiveilla tai kehitysehdotuksilla matalalla kynnyksellä, joko nettisivujemme palautelomakkeen tai somen kautta, tai suoraan ravintolahenkilökunnallemme. Teemme myös kyselyitä vuosittain, koska haluamme kuulla ja toteuttaa vieraiden ehdotuksia sekä kehittää palvelujamme jatkuvasti. 

Ylijäänyt ruoka

ResQ-sovelluksen kautta on ravintoloistamme ajoittain mahdollisuus ostaa vitriinituotteita, kuten yön yli nukkuneita voileipiä tai salaatteja alennettuun hintaan. Huomaathan, että ResQ:n kautta ostetuista tuotteista ei saa opiskelija-alennusta.

Jos ruokaa jää yli, teemme yhteistyötä Operaatio Ruokakassin kanssa ja lahjoitamme heille ruokaa, joka päätyisi muuten biojätteeseen. Operaatio Ruokakassi jakaa ruokaa sitä tarvitseville.

 

Lähde: https://www.luke.fi/fi/uutiset/suomessa-syntyy-noin-640-miljoonaa-kiloa-elintarvikejatetta-vuosittain-josta-ruokahavikin-osuus-on-noin-puolet