Kårkaféerna - studentrestauranger i Åbo, men också mycket mer

Detta är Katja, som arbetar som köksmästare på Kårkafé Aurum sedan början av november. Katja har ställt upp på en intervju och svarat på lite frågor angående Kårkaféernas verksamhet samt hur det är att arbeta på Kårkaféerna.

Katja Tanskanen

Till Katjas arbetsuppgifter hör att se till att allting fungerar i köket och hjälpa till där det behövs, förstås delta i matlagningen men också  ta emot  leveranser eller att stå i disken när det behövs. Hon utvecklar även utbudet i restaurangen tillsammans med teamet där allt från Bistrons meny, Aurum bowlens innehåll samt lunchen och catering ingår. Favorit uppgiften för henne är matlagning, närmare sagt att skära grönsaker.

”Att arbeta på Kårkafé Aurum är väldigt mångsidigt och kollegorna är fantastiska. Arbetstiderna är varierande vilket jag tycker om, och fastän de flesta är svenskspråkiga och jag är finskspråkig har jag blivit mottagen väldigt bra och kommer bra överens med alla kollegor. Jag har haft en bra känsla här sedan dag ett - det är alltid roligt att komma på jobb.”  

Hållbarhet och att minska svinn är väldigt viktigt för oss på Kårkaféerna. Vi räknar noga ut och följer med hur mycket mat det går åt per dag, och beställer varor enligt det. Ifall det blir mat över strävar vi efter att använda den på något vis - idag gjordes till exempel stekt paprika ris av överblivet ris från igår. På Kårkafé Aurum används endast återanvändningsbara mikrofibertrasor med vatten och tvättmedel för att rengöra ytor, istället för att använda stora mängder pappersdukar. På Kårkaféerna kostar take-away boxar samt kaffekoppar, vi uppmanar således alla att ta med egna kärl om man vill hämta take-away, för att minska mängden skräp.

”Kårkafé Aurum är ingen typisk studentrestaurang, om man inte skulle veta att man är i universitetets utrymmen när man kommer hit skulle man nog inte märka att Kårkafé Aurum är en studentrestaurang heller. Man får till exempel specialkaffe, det finns en bistro med en á la carte meny, lunchlinjerna är väldigt fina och maten är väldigt fin och god.”

På Kårkaféerna tas specialdieter mycket bra i beaktande enligt Katja, på matlistorna som syns på våra sociala medier, skärmar i restaurangerna och på hemsidan är det alltid tydligt märkt vilka maträtter som innehåller vad. Det finns även en skild vegetarisk linje på Kårkafé Aurum där det finns vegetariska och veganska alternativ. På Aurum bowl buffén kan man även själv bygga exakt en sådan salladsbowl som passar ens diet.

”Min favoritmaträtt på Kårkaféerna är iallafall hittills då vår kock gjorde en sås av griskött. Alla kollegor vet att jag är lite kräsen, så då jag säger att någonting är gott så vet man att det faktiskt är väldigt bra mat. Vår kock är extremt duktig och kreativ.”

Kårkaféerna gör ju också annat än bara studentlunch, till exempel har vi en cateringtjänst - Kårkaféerna Catering, som erbjuder mat och utrymmen för olika sorters evenemang, både stora och små. Katja har redan varit med på flera uppdrag och tycker att det alltid är väldigt roligt, hon hoppas på flera evenamang och tillställningar i framtiden.