Hjälp oss att minska matsvinnet!

I Finland uppstår det totalt ungefär 360 miljoner kilo matsvinn per år. Inom restaurangbranschen hamnar ungefär en femtedel av den maten som är menad till att äta i bioavfallet, och restauranger står för ca 17 % av det totala matsvinnet. Svinn uppstår bland annat vid tillredning av mat, vid serveringen och från tallriken då man ätit klart. Detta är något som vi vill motverka. Hållbarhet hör till våra värderingar, och att minska matsvinn är en hjärtesak för oss. 

Tillsammans med er vill vi minska matsvinnet som uppstår hos Kårkaféerna i linje med ett av FN:s 17 hållbara utvecklingsmål att halvera matsvinnet tills år 2030.

Vad kan vi göra?

Vi gör vårt allra yttersta i våra kök där vi aktivt följer med vårt matsvinn, mängden gäster och användningen av råvaror. Vi strävar efter att använda råvaror så effektivt som möjligt och att bara tillaga den mängd mat som går åt. Detta kan i vissa fall medföra att vi ibland behöver ersätta rätter på menyn om något tar slut.

Kom ihåg att genom att följa tallriksmodellen och bara ta det du orkar äta och sortera rätt kan även du hjälpa. Alla gärningar räknas, tillsammans kan vi bidra till att minska matsvinnet!

Hjälp oss att få ner siffran till noll genom att äta upp det du tar.

Vi vill vara en så grön restaurangaktör som möjligt och vi jobbar ständigt med att bli allt hållbarare, samtidigt som vi strävar efter att erbjuda måltider som är fulla av energi och näring till ett förmånligt pris. I mån av möjlighet så använder vi oss av inhemska råvaror och då gärna så närproducerat som möjligt. Våra engångskärl är återvinningsbara och vi sorterar våra övriga sopor noggrant. Stanna gärna hos oss på en kaffe ur en porslinskopp och umgås med dina vänner istället för att använda dig av engångskoppar! 

Kårkaféerna ägs av Åbo Akademis studentkår och alumner. Detta ger oss möjligheten att hålla fingret på pulsen och vi hoppas att våra gäster kontaktar oss med önskemål och förbättringsidéer med låg tröskel, antingen genom feedback-formuläret på vår hemsida, via våra sociala medier eller rakt till personalen. Vi har även årliga enkäter där vi gärna hör vad ni tycker om vår service. Vi gör vårt yttersta för att svara och förverkliga dom förslag som ni kommer med. 

Överbliven mat

De restauranger som har vitrinprodukter som smörgåsar eller sallader säljer sina överblivna produkter på ResQ, håll gärna ett öga på oss där för att hjälpa oss och dig själv till att ingenting behöver slängas. Tyvärr får man inte någon studeranderabatt från måltider som är köpta från ResQ.

Får vi mat över har vi ett samarbete med Operaatio Ruokakassi dit vi donerar mat som annars skulle behöva slängas. De delar ut mat till dom behövande.

 

Källa: https://www.luke.fi/fi/uutiset/suomessa-syntyy-noin-640-miljoonaa-kiloa-elintarvikejatetta-vuosittain-josta-ruokahavikin-osuus-on-noin-puolet